Kotona Wilhelmiinassa: Kodin merkityksiä Tenholalaisten sanoin
Koti on meille kaikille tärkeä paikka. Yhdessä Wilhelmiina Tenholan asukkaiden kanssa keskustelimme ja pohdimme kodin merkitystä ja sitä, mikä on koti, mistä kodin tunne muodostuu.
Kodista puhuttaessa asukkaamme pohtivat aikaa ja paikkaa sekä yhteiskunnan tuomaa merkitystä kotisuhteeseen. Koettiin, että yhteiskunta ja se aika missä eletään, muokkaavat käsitystämme kodista. Voi olla, että osa ihmisistä on joutunut pakonkin edestä muuttamaan pois kotoaan, esimerkiksi sodan aikana. Elämäntilanteet muuttuvat ja yksi asukkaista sanoi: ”Elämä on mennyt monta kertaa uusiksi”.
”Koti ja asunto ovat eri asioita”. Yhdessä mietimme, mikä tekee kodista kodin. Voiko uudesta asunnosta tulla koti? ”Kyllä! Kyllä voi tulla”, näin kommentoi heti muutama asukkaamme. Oma koti voi siis rakentua uuteenkin paikkaan, mutta se saattaa vaatia tukea. Jos henkilöltä itseltään löytyy kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin ja olla muutosmyönteinen, on kotiutuminen helpompaa. ”Kaikki otetaan vastaan, mitä tulee”.
Muistisairaat ihmiset usein kaipaavat lapsuuden koteihinsa. Jäimme pohtimaan, että lapsuuden kodit eivät välttämättä ole kaikille se ihanin tai rakkain koti, sillä niihin voi liittyä kipeitäkin muistoja. Keskustelimme myös siitä, onko asukkailla ollut jotain tiettyä esinettä tai asiaa, minkä on ehdottomasti halunnut tuoda mukanaan Wilhelmiina Tenholan uuteen kotiin. Yhdellä asukkaalle se oli oma kahvimuki, sekä tietty keittiöveitsi ja perunankuorimaveitsi. Toisella taas tietyt kaksi kirjaa sekä yksi taulu, jonka seinälle ripustamista hän kovasti odottaa. Lisäksi tärkeää kodin tuntua luo tunne, että pystyy olemaan itsenäinen, vaikka asuukin tuetummassa ympäristössä.
Wilhelmiinasta kodin tekee asukkaidemme mukaan myös ”ystävällinen ja lämminhenkinen henkilökunta”. Puhuimme myös siitä, kuinka merkittävässä roolissa hyvinvoiva henkilöstö on asukkaiden näkökulmasta. ”Henkilökunnan viihtyvyys vaikuttaa myös omaan viihtyvyyteen”, eräs asukas havainnoi.
Läheiset koetaan äärimmäisen tärkeäksi voimavaraksi ja osalle asukkaistamme he ovat merkittävässä roolissa sopeutumisen kannalta. Toisaalta osa kuitenkin kertoo, että edelleenkin on vaikea sanoa tulevansa kotiin, kun tarkoitetaan uutta asuntoa Wilhelmiinassa. Yksi asukkaistamme puolestaan sanoi, että hän on sitkeästi opetellut sanomaan menevänsä tai tulevansa kotiin, koska ”Tämä on ainut koti mikä minulla on”.
Yhdessä asukkaiden ja henkilöstön kanssa kehitämme jatkuvasti Wilhelmiinasta parempaa ja kodikkaampaa kotia kaikille.
- Olga Hannunen, yhteisökoordinaattori, Wilhelmiina Tenhola
Keskustelun virittäjänä toimi Wilhelmiina Palveluiden omistajan Miina Sillanpään Säätiön TKIO-päällikkö Elisa Virkolan kirjoittama blogiteksti ”Kodin merkityksiä vanhetessa”, joka on luettavissa Wilhelmiinan nettisivulla.