Ajankohtaista

Auta minua onnistumaan – Muistimontessorin käyttö on osa Wilhelmiinan arkea

Tehy_kollaasi5_7 kuva ja kuvateksti 161224
”Olemme saaneet kokea ihania, hulvattomia hetkiä yhdessä. Huumori on meillä tärkeässä roolissa”, sanoo lähihoitaja Marianne Vierelä. Markku Närhinen nostaa pinseteillä erivärisiä nappuloita eri kulhoihin.

Yrtit saavat vettä. Vanhukset ottavat ruokansa itse. Hoivakoti Wilhelmiinassa asukkaiden aktiivisuutta lisätään muistimontessorin avulla.

Ensin omaan astiaansa tipahtelevat keltaiset helmet, sitten punaiset helmet ja viimeisenä valkoiset ja siniset. Markku Närhinen käyttää pinsettejä keskittyneesti. Lähihoitaja Marianne Vierelä kurkkaa välillä, miten homma etenee.

Hoivakoti Wilhelmiina Taavetissa Helsingin Pikku Huopalahdessa on käytetty muistimontessori-menetelmää muutaman vuoden ajan. Marianne korostaa, että kyseessä eivät ole yksittäiset temput, vaan tapa tehdä työtä.

Onnistumisen kokemukset kohottavat itsetuntoa

Muistimontessori-menetelmä keskittyy toimintakyvyn puutteiden sijaan siihen, mihin vanhus vielä pystyy. Lähtökohtana on ihmisen historian, mieltymysten ja nykyisen toimintakyvyn tunteminen ja tukeminen.

Jokaiselle etsitään yhteisössä mielekäs rooli, jota voi vaihtaa, jos se kyllästyttää tai ei muuten ole sopiva. Pakkopullaa se ei saa olla. Tehtävä voi koskea ympäristöä, toisia ihmisiä tai itsestä huolehtimista – se voi liittyä pöydän kattamiseen, ruokalistan lukemiseen tai tarkoittaa vaikka hampaiden pesua seisten.

Menetelmä ei rajoitu toimintatuokioihin, vaan on filosofia, joka ohjaa kaikkea toimintaa.

Lue koko uutisartikkeli

Lue Tehy-lehdessä 16.12.2024 julkaistu pidempi artikkeli Wilhelmiinan arjessa käytössä olevasta muistimontessori-menetelmästä, joka tukee asukkaiden aktiivista arkea ja toimintakykyä.

Tekstit, kuvat ja kuvatekstit lyhennettynä alkuperäisestä Tehy-lehden artikkelista.

Takaisin