Wilhelmiina Palvelut on aloittanut ylisukupolviseen toimintaan kannustavan yhteistyön Apollon Yhteiskoulun kanssa. Wilhelmiina Taavetin eri ryhmäkodeista innostui mukaan projektiin noin kymmenen asukasta. Apollon Montessori-linjan 7.- ja 8.-luokkien koululaisten kymmenpäinen joukko aloitti yhtä innokkaasti osallistavan ryhmätoiminnan. Wilhelmiinan toimintaterapeutti Henna Jalovaara ja Apollon Montessori-linjan opettaja Mari Hedberg ottivat vetovastuun ikäviisautta kuplivasta projektista.

Montessorifilosofia on käytössä laajasti Wilhelmiinan palvelutaloissa, kuten myös Apollon Yhteiskoulun Montessori-linjalla. Molempien toiminnassa on paljon yhtäläisyyksiä, sillä oma rooli, mahdollisuus vaikuttaa, käytännönläheisyys sekä yksilöllisyys korostuvat iästä riippumatta.

”Oppilaat saavat itse sisustaa luokan, meillä on muun muassa säkki- ja nojatuoleja. Omassa keittiönurkkauksessa voi valmistella tarjottavia vieraille”, Hedberg kertoo. Toimijuuteen, omannäköiseen elämään ja itsenäisyyteen kannustetaan myös Wilhelmiinassa, esimerkiksi kotoisilla nurkkauksilla ja ruokahetkillä sekä eri aisteja stimuloivan tekemisen avulla. Asukkailla on yhteisössä rooleja ja niihin liittyviä aktiviteetteja. ”Yläkoululaisten opiskelussa on paljon projekteja. Mekin luomme projekteja, joissa voi olla luontevia rooleja asukkaille. Tavallisia ja järkeviä hommia, kuten kesäkukkaprojektit ja juhlapyhiin valmistautuminen”, Jalovaara selventää. Wilhelmiinassa montessorifilosofia on yksi toimintamalleista, joiden kautta voidaan edistää asukkaiden toimintakykyä ja hyvinvointia.

Merkityksellisiä kohtaamisia

Yhteisprojektissa nuoret ja ikääntyneet tutustuvat toisiinsa mukavan tekemisen merkeissä. Jokaisella asukkaalla on ryhmässään kaksi oppilasta. Ryhmät on muodostettu yhteisten mielenkiinnon kohteiden perusteella, esimerkiksi maalaus ja musiikki inspiroivat iästä riippumatta osallistujia. Ensimmäinen kohtaaminen tapahtui maaliskuussa ystäväkirjojen täyttämisen merkeissä. Asukkaat ja koululaiset tutustuivat toisiinsa, samalla suunnitellen kevättä. Kevään aikana eri-ikäiset kohtaavat 1–2 kertaa kuukaudessa. Yhdessä pohditaan koko ajanjaksolle vuorovaikutteista puuhailtavaa. Esimerkiksi puutarhanhoidosta kiinnostunut ryhmä istuttaa ja hoitaa kevätkasveja. Ohjelmatiimi ottaa haltuunsa koko projektin loppuhuipennuksena toimivan kevätjuhlan ohjelmasuunnittelun.

Wilhelmiina Palvelut Oy on Miina Sillanpään Säätiön omistama. Miina Sillanpään Säätiö oli mukana toteuttamassa Sukupolvibarometria, jonka mukaan yli 90 % suomalaisista jakaa käsityksen siitä, että nuorempien olisi tärkeää hyödyntää ikääntyneiden elämänkokemusta. Sekä nuoret ja ikääntyneet toivoivat tutkimuksen mukaan lisää mahdollisuuksia toistensa kohtaamiseen.

Lasten arjessa ylisukupolviset kohtaamiset eivät ole itsestäänselvyys. ”Opettajia on toki eri-ikäisiä, mutta monilla lapsilla ei ole kontakteja vanhempiin ihmisiin”, Hedberg harmittelee. Wilhelmiinassa asukkaiden lapset ja lapsenlapset käyvät vierailuilla. Lisäksi päiväkotien väki piipahtaa välillä kylään, mutta vuorovaikutteisuutta voisi olla enemmänkin.

”Apollon koululaisten vierailut näkyvät erityisesti projektiin osallistuvien asukkaiden ja hoitajien arjessa. He ovat kaikki olleet tyytyväisiä kohtaamisiin ja yhteiseen tekemiseen”, Jalovaara innostuu. Yhteinen projekti voi olla askel poispäin ikäsiiloutuneesta yhteiskunnasta. Hedberg kuvailee visiotaan: ”Haaveeni on yhteisö, jossa eri ikäpolvien kohtaamisia olisi arjessa luontaisesti. Saman katon alla toimiessa voidaan löytää synergiaa ja auttaa toisiamme paremman arjen luomiseksi, niin henkilötasolla kuin organisaatioiden toiminnassa.”

Oppi ja ikä kaikki

Toisella tapaamiskerralla ryhmät aloittivat käytännön työt. Kokkausryhmä leipoi koko porukalle mokkapaloja, samalla maalarit maalasivat ruukkuja kasveja varten. ”Ikääntyneet voivat opettaa lapsille asioita. Ikääntynyt saa siitä hyvän mielen ja lapsi oppii asioita ja tapaa ehkä vanhempia ihmisiä kuin arjessaan muuten näkisi. Lapsi voi joskus nauttia vanhan ihmisen rauhallisemmasta rytmistä”, Jalovaara tuo esiin. Puutarhuriryhmä istuttaa uusiokäytössä oleviin maitopurkkeihin siemeniä, senioriasukas neuvoo kokeneesti innokkaita oppijoita. Toisaalla kevätjuhlan suunnittelijat vaihtavat ajatuksiaan, erilaiset näkökulmat huomioiden.

Yhdessä oppiminen etenee pitkin kevättä ja yhteistyön on tarkoitus jatkua myös syksyllä. ”Terveystiedossa olemme käyneet läpi hyvää elämää ja sitä, miten sen merkitys vaihtelee eri elämänvaiheissa. Oppilaat ovat olleet aktiivisia ja ottivat itse yhteyttä Wilhelmiinaan ylisukupolvisen kanssakäymisen mahdollistamiseksi”, Hedberg kertoo ylpeänä oppilaistaan. Myös Wilhelmiinassa on iloittu käynnistyneestä projektista. ”Koululaisia on kehuttu reippaiksi ja mukaviksi. Aluksi asukkaita jännitti nuorten tapaaminen, mutta ei enää”, Jalovaara hihkaisee.

Seuraa viestintäämme! Uutisoimme kesällä, miten odotetut yhdessä järjestetyt kevätjuhlat sujuivat ja miltä yhteinen projekti tuntui asukkaista ja koululaisista.